Over Han

Han van den Boogaard werd in 1956 in Lith (N.Br.) geboren. Zijn jeugd bracht hij in verschillende plaatsen in Nederland door. Direct na het afronden van zijn studie psychologie in 1980 maakte hij een reis van een half jaar naar het Verre Oosten. In India bezocht hij onder meer de ashram van Osho. Deze reis is van grote invloed op hem geweest. Na thuiskomst begon een lange spirituele zoektocht die pas twintig jaar later ten einde zou komen.

In de jaren ’90 verdiepte Han zich vooral in het gedachtengoed van zen. Dit resulteerde in de publicatie van de zen-roman Als weerlicht aan een heldere hemel (uitgeverij Ankh Hermes, 1996). Eind jaren ’90 raakte hij geïnteresseerd in de boeken en geschriften van Barry Long. In 2000 nam hij deel aan een van diens Master Sessions in Cabarita Beach, Australië. In de jaren daarna werd hij geïnspireerd door het leven van Ramana Maharshi. Hij schreef daarover de biografie Sprekende Stilte – Leven en leer van Sri Ramana Maharshi (Felix Uitgeverij, 2004). Kort daarna schreef hij zijn eerste artikel voor het tijdschrift InZicht, gebaseerd op een van de hoofdstukken uit deze biografie. Een jaar later maakte hij met zijn gezin een reis naar Zuid-India, waar hij onder meer de ashram van Ramana bezocht. Sindsdien is hij blijven schrijven en publiceren over non-dualiteit en leraren uit deze stroming.

 In 2007 werd Han uitgenodigd om deel uit te gaan maken van de redactie van InZicht. Vanaf die tijd hield hij zich bezig met de samenstelling van de nummers, schreef hij artikelen, hield hij interviews met spirituele leraren, en vertaalde hij artikelen van Engelstalige auteurs. Vanwege gezondheidsklachten zag hij zich in 2016 gedwongen om na tien jaar het redacteurschap neer te leggen. Hij is nog wel steeds aan InZicht verbonden als columnist.

Han's vertaalactiviteiten zijn sinds 2005 uitgebreid met boekvertalingen voor Altamira-Becht, Panta Rhei en Samsara. Hij vertaalde onder meer boeken van Tony Parsons, Jeff Foster, Ramesh Balsekar en Rupert Spira.

In 2009 verscheen bij uitgeverij Samsara een bundel teksten van de Engelse schrijver Wei Wu Wei, onder de titel Leven zonder tranen – Wei Wu Wei’s waarheid over zijn en niet-zijn, die door Han werd samengesteld, vertaald en ingeleid.
Eveneens in 2009 ontmoette hij Jan van den Oever. Deze ontmoeting mondde uit in een gezamenlijk project waarin het gedachtengoed van Jan voor het eerst op schrift werd gesteld. Het resultaat, een bundeling teksten en dialogen onder de titel Ik weet niet wie ik ben, verscheen in 2011 bij uitgeverij Samsara. Een jaar later verscheen bij dezelfde uitgeverij een bundeling van de interviews die hij in de jaren daarvoor had met een groot aantal spirituele leraren, waaronder Tony Parsons, Wayne Liquorman, Gangaji, Unmani, Rupert Spira, Jan van Delden en Jan van den Oever, onder de titel Dat wat Is – Gesprekken over het onveranderlijke
 In 2013 verscheen zijn nieuwste boek in het Engels bij uitgeverij Non-Duality Press in Engeland onder de titel Memories of Now. Ook in 2013 verscheen het in het Nederlands bij uitgeverij Juwelenschip onder de titel Herinneringen aan het Nu. In 2016 schreef hij de roman De Dromer, waarvoor hij nog een uitgever zoekt.

 Han woont in Nijmegen, is getrouwd en heeft twee kinderen. Vanaf de jaren ’80 was hij o.a. werkzaam als free-lance journalist, onderwijskundige, acupuncturist en psychologiedocent. Sinds 2001 is hij werkzaam als behandelaar in het Centrum voor Doofblinden van de Stichting Kalorama in Beek-Ubbergen. Bij gelegenheid houdt hij bijeenkomsten in Nederland of België.