Over Han

Han van den Boogaard werd in 1956 in Lith (N.Br.) geboren. Zijn jeugd bracht hij in verschillende plaatsen in Nederland door. Direct na het afronden van zijn studie psychologie in 1980 maakte hij een reis van een half jaar naar het Verre Oosten. In India bezocht hij onder meer de ashram van Osho. Deze reis is van grote invloed op hem geweest. Na thuiskomst begon een lange spirituele zoektocht die pas twintig jaar later ten einde zou komen.

In de jaren ’90 verdiepte Han zich vooral in het gedachtengoed van zen. Dit resulteerde in de publicatie van de zen-roman Als weerlicht aan een heldere hemel (uitgeverij Ankh Hermes, 1996).

Eind jaren ’90 raakte hij geïnteresseerd in de boeken en geschriften van Barry Long. In 2000 nam hij deel aan een van diens Master Sessions in Cabarita Beach, Australië.

In de jaren daarna werd hij geïnspireerd door het leven van Ramana Maharshi. Hij schreef daarover de biografie Sprekende Stilte – Leven en leer van Sri Ramana Maharshi (Felix Uitgeverij, 2004). Kort daarna schreef hij zijn eerste artikel voor het tijdschrift InZicht, gebaseerd op een van de hoofdstukken uit deze biografie. Een jaar later maakte hij met zijn gezin een reis naar Zuid-India, waar hij onder meer de ashram van Ramana bezocht. Sindsdien is hij blijven schrijven en publiceren over non-dualiteit en leraren uit deze stroming.

In 2007 werd Han uitgenodigd om deel uit te gaan maken van de redactie van InZicht. Vanaf die tijd hield hij zich bezig met de samenstelling van de nummers, schreef hij artikelen, hield hij interviews met spirituele leraren, en vertaalde hij artikelen van Engelstalige auteurs. Vanwege gezondheidsklachten zag hij zich in 2016 gedwongen om na tien jaar het redacteurschap neer te leggen. Hij is nog wel steeds aan InZicht verbonden als columnist.

In 2009 verscheen bij uitgeverij Samsara een bundel teksten van de Engelse schrijver Wei Wu Wei, onder de titel Leven zonder tranen – Wei Wu Wei’s waarheid over zijn en niet-zijn , die door Han werd samengesteld, vertaald en ingeleid.

Eveneens in 2009 ontmoette hij Jan van den Oever. Deze ontmoeting mondde uit in een gezamenlijk project waarin het gedachtengoed van Jan voor het eerst op schrift werd gesteld. Het resultaat, een bundeling teksten en dialogen onder de titel Ik weet niet wie ik ben , verscheen in 2011 bij uitgeverij Samsara.

Een jaar later verscheen bij dezelfde uitgeverij een bundeling van de interviews die hij in de jaren daarvoor had met een groot aantal spirituele leraren, waaronder Tony Parsons, Wayne Liquorman, Gangaji, Unmani, Rupert Spira, Jan van Delden en Jan van den Oever, onder de titel Dat wat Is – Gesprekken over het onveranderlijke .

In 2013 verscheen van Han Memories of Now bij uitgeverij Non-Duality Press in Engeland. Ook in 2013 verscheen dit boek in het Nederlands bij uitgeverij Juwelenschip onder de titel Herinneringen aan het Nu .

In 2016 schreef hij de roman De Dromer , waarvoor hij nog een uitgever zoekt.

In 2018 tenslotte verscheen bij uitgeverij Samsara een bundeling columns en artikelen van Han onder de titel Zen en de kunst van het kijken - Over zuiver waarnemen in het dagelijks leven.

Naast eigen werk heeft Han inmiddels 23 boeken over spiritualiteit en non-dualiteit uit het Engels vertaald, van auteurs als Tony Parsons, Jeff Foster, Ramesh Balsekar, Rupert Spira en Darryl Bailey.


Han woont in Nijmegen, is getrouwd en heeft twee kinderen. Vanaf de jaren ’80 was hij o.a. werkzaam als free-lance journalist, onderwijskundige, acupuncturist en psychologiedocent, en vanaf 2001 als behandelaar in het Centrum voor Doofblinden van de Stichting Kalorama in Beek-Ubbergen. Wegens gezondheidsproblemen zag hij zich in 2017 gedwongen al zijn werkzaamheden neer te leggen.

Bij gelegenheid houdt Han bijeenkomsten over non-dualiteit in Nederland of België.